Undgå bakterien legionella i dit vand
Bakterien legionella kan forekomme i både institutioner med store varmtvandsbeholdere, men den kan også sagtens opstå i dit private anlæg. Hvis du indtager vand, som er smittet med legionella, så kan du blive meget syg. Bliv klogere på, hvordan bakterien opstår samt hvad du kan gøre for at undgå den.
Hvad er legionella?
Legionella er en bakterie, der trives i våde og fugtige miljøer - specifikt i varmt og stillestående vand. Det vil sige, at legionella ofte findes i varmtvandssystemer, da der ofte er gode vækstbetingelser for bakterien her. Legionella formerer sig nemlig særligt godt i vand med temperaturer fra 25 til 45 grader, men hvis vandet er under 20 eller over 50 grader, så kan bakterien ikke vokse.
Vidste du...
Hvornår blev legionella opdaget?
Legionella blev først opdaget i slutningen af 1970’erne, hvor sygdommen brød ud blandt en kongres for amerikanske krigsveteraner? De blev nemlig også kaldes legionærer.
Er vandet over 55 °, så dør bakterierne. Derfor handler det altså om at holde dit vand koldere end 25 ° eller varmere end 45 °.
Hvis der forekommer legionella i dit vand, betyder det ikke, at vandet er snavset eller af ringere kvalitet. Det handler om vandets beholder, vandets temperatur og forbrugsniveauet, når bakterien vinder frem, da disse tre faktorer tilsammen kan sikre de mest optimale betingelser for legionella. Hvis du eksempelvis har været på ferie i lang tid, og dine brusere og håndvaske ikke er blevet brugt i lang tid, så kan legionella nemt opstå. Derfor er det en god ide at lade vandet løbe i et lille stykke tid, hvis du har været væk mere end tre dage. Derudover kan du med fordel rense slange og brusehoved grundigt.
Hvad sker der, hvis du indtager vand med legionella-bakterier?
Hvis du smittes med legionellabakterier, så kan du få den såkaldte legionærsyge. Legionærsyge er en alvorlig lungebetændelse, som kan være dødelig for folk, der allerede er svækkede. Symptomerne er meget lig en lungebetændelse, hvor du som oftest har høj feber og hoste. Du kan også opleve åndenød, forvirring og smerter i brystet.
Lægen vil ofte få mistanke om legionærsyge, hvis din lungebetændelse ikke går væk af behandling med almindelig penicillin. Legionærsyge skal behandles med antibiotika, men med en stærkere variant end penicillin.
Legionærsyge er ikke en udbredt sygdom, men der forekommer typisk omkring 150-250 tilfælde om året, og det ser især blandt ældre mænd. Der kan også opstå mindre epidemier, eksempelvis hvis bakterien findes i vandet hos velbesøgte offentlige steder som en svømmehal.
Bakterien kan også medføre en influenzalignende sygdom, der kaldes Pontiacfeber. Denne sygdom vil gå over af sig selv, og kræver derfor ikke behandling. Det menes, at pontiacfeber sandsynligvis forekommer oftere end legionærsyge.
Hvordan undersøger man for legionella?
Værd at vide...
Hvordan smitter legionella?
Legionella smitter gennem lungerne. Det vil sige, at når vandet begynder at dampe, og du indånder små dråber vand under dit brusebad, så kan du indtage bakterien. Det forstøvede vand, også kaldet en aerosol, kan i princippet forekomme alle steder, hvor der spredes forstøvet vand. Smitte sker dog hyppigst i forbindelse med, at man bader.
Hvis du har mistanke om, at dit vand er smittet med legionella-bakterien, så kan du få foretaget en vandprøve. Vandprøven kan tages fra bruseren, som er den helt store smittekilde. Den kan også tages fra den vandhane, som er længst væk fra varmtvandsbeholderen, da temperaturen vil være lavest her. Dermed er der gode betingelser for vækst af legionella.
På nuværende tidspunkt er der ikke fastsat en grænseværdi for indhold af legionella i varmt brugsvand. Styrelsen for patientsikkerhed anbefaler dog, at indholdet holdes under 1000 legionellabakterier per liter. Derudover bør der igangsættes varmedesinfektion, hvis indholdet er over 10.000 legionellabakterier per liter.
Vandprøven skal foretages af et autoriseret laboratorium, og undersøges af Statens Seruminstitut. På den måde bliver hvert tilfælde indberettet og optalt.
Sådan undgår du legionella-bakterien
Der er flere ting, du kan gøre for at undgå legionella i dit vand. Først og fremmest bør du sørge for, at vandet i din varmtvandsbeholder er mindst 60 grader. Du har muligvis sænket temperaturen for at spare lidt på energien, men på trods af de gode hensigter, så kan det skabe problemer med legionella. Derimod bør det kolde vand være under 12 grader.
Lad gerne vandet løbe i en 10-20 sekunder, inden du træder ind under det. Så når vandet nemlig at komme op over de 50 grader, hvor bakterierne ikke kan formere sig. Når du er færdig i badet, så kan det også være en god ide at tømme bruseslangen for vand. Det gør du blot ved at lægge den på gulvet. Derudover er det klogt at rengøre og desinficere brusehovedet jævnligt, så bakterierne ikke kan ophobe sig her.
Start på en frisk med nyt udstyr