Hvor meget koster et nyt badeværelse?
Et funklende nyt badeværelse er måske en af de allerbedste gaver, du kan give dig selv og din husstand. Men skal det være helt nyt – enten fra bunden eller fuldstændigt gennemrenoveret, så er det også et omfattende projekt og derfor også et bekosteligt projekt. Læs med her, og dan dig et overblik over, hvad dit nye badeværelse kan løbe op i, hvordan du griber processen an, og hvor du eventuelt kan spare en smule.Er det gamle badeværelse blevet for småt, for slidt og/eller for utidssvarende, kan det være blevet tid til det, vi kunne kalde: Badeværelsesdisruption! Altså, helt ud med det gamle og ind med noget nyt. Det kan også være, at du er i gang med at bygge ny bolig og gerne vil danne dig et overblik over de forskellige muligheder. Badeværelset er husets absolut dyreste rum at etablere og renovere, så det betaler sig at være godt klædt på til opgaven.
Er det gamle badeværelse blevet for småt, for slidt og/eller for utidssvarende, kan det være blevet tid til det, vi kunne kalde: Badeværelsesdisruption!
Høj kvadratmeterpris
Når man taler om at renovere eller etablere badeværelse, er det kvadratmeterprisen, man går ud fra. Og den er høj. Alt afhængig af materialevalg, kompleksitetsgrad mv. kan den se omtrent sådan her ud:
Etablering af badeværelse i rum, der ikke tidligere har været badeværelse i: 30.000-50.000 kr. pr. m2
Gennemrenovering af eksisterende badeværelse: 30.000-40.000 kr. pr. m2
Etablering af badeværelse i nyopført bygning: 25:000-35:000 kr. pr. m2
Det lyder af meget, men der er også meget, der skal være på plads af diverse installationer og foranstaltninger på badeværelset, for at du kan være sikker på, at alt fungerer, som det skal, og holder i længden.
Hvorfor den høje pris?
Intet andet sted end på badeværelset skal der udføres så mange installationer, der kræver ekspertise og autorisation, hvilket er med til skrue kvadratmeterprisen godt i vejret. Det er dog heller et sted, du ønsker at spare, for fejlinstallationer og/eller dårligt håndværk, der skal udbedres senere, kan komme til at koste dig endnu mere i længden.
Du skal altså forvente at sætte penge af til følgende:
Vandinstallationer - Der skal trækkes vandrør og etableres afløb, monteres toilet, bad og håndvaske. Til dette arbejde får du brug for en autoriseret VVS-installatør.
Elinstallationer - Alle nye elinstallationer skal etableres af en autoriseret elektriker. Det gælder både almindelige stikkontakter, andre strømudtag samt ventilation mv. '
Murerarbejde – I dit nye badeværelse skal der givetvis støbes gulv og pudses vægge, og så skal der monteres vådrumsmembran eller på anden måde etableres vandtætte vægge i vådzonerne. Endelig skal der opsættes fliser og fuges med silikone. Det er alt sammen et job for en autoriseret murer.
Derudover kan du få brug for: En tømrer til at lave loft, hvis du bygger helt fra bunden; en maler til at opsætte væv og male samt en kloakmester, hvis du skal have etableret helt nye afløbs- og kloakrør.
I Bygningsreglementet om fugt og vådrum kan du læse mere om de forskellige krav til etablering af vådrum.

Kom godt fra start med god planlægning
Et stort og omfattende projekt som et spritnyt badeværelse kræver god planlægning. I sidste ende vil den også komme dig til gode, så du slipper for hovsa-løsninger, forsinkelser og fejlvurderinger, der ellers kan komme til at gøre projektet endnu mere bekosteligt.
Nedenfor har vi inddelt planlægningen i 5 faser eller blokke, så du kan danne dig et overblik, inden du går i gang:
-
Egne ønsker og overvejelser: Allerførst må du have afklaret ønsker, drømme og behov. Hvor stort skal dit nye badeværelse være? Hvor mange skal bruge det? Skal der være badekar eller brus? Og hvad med opbevaring? Har du særlige ønsker mht. placering af installationerne?
-
Krav, regler og muligheder: Du skal selvfølgelig tage højde for dine reelle muligheder. Har du 5 m2 til rådighed, nytter det ikke noget at planlægge efter 10. I dag er der f.eks. en del retningslinjer i forhold til kravet om fri gulvplads omkring bad og toilet (70 cm. hele vejen omkring de frie sider af et badekar, 60 cm. foran et toilet – 110 hvis det er nybyg). Dette er faktorer, du skal tage højde for, når du planlægger.
-
Professionel vurdering og evt. byggetilladelse: At få professionelle rådgivere på projektet er altid en god idé. Herfra kan der udarbejdes et regulært projekt og indsamles tilbud fra diverse håndværkere. Bor du i lejlighed, skal du være opmærksom på, at du skal have tilladelse fra udlejer, andels- eller ejerforening samt byggetilladelse fra kommunen, hvis du skal flytte vægge og ændre på installationer.
-
Vælg materialer og installationer: Har du alt det forrige på plads, kan du gå i gang med at udvælge de konkrete elementer til dit nye badeværelse, f.eks. toilet, bad, håndvask og fliser. Når det er gjort, kan du også lave et overslag over, hvad den samlede pris ender på.
-
Endelig aftale med håndværkere: Du er nu klar til at sparke projektet i gang. Sørg for at have udarbejdet en realistisk tidsplan, og lav om muligt en aftale om en fast pris for hele projektet.
NB: Ved du allerede nu, at du skal søge byggetilladelse hos din kommune, er det en ansøgning, der er god at få af sted så hurtigt som muligt. Det kan nemlig godt tage noget tid at få behandlet sagen. På Byg og Miljø kan du læse mere om byggetilladelser og komme i gang med at søge.
Hvor kan jeg spare?
Er der så slet ikke nogen steder, hvor du kan spare og sikre dig, at dit badeværelsesprojekt ikke stikker fuldstændigt økonomisk af? Selvfølgelig er der det.
En god idé er selv at gå på jagt efter de gode tilbud på de produkter, du ønsker skal være en del af dit nye badeværelse. Her kan du også overveje, hvor meget du vil dreje på luksus- og finessehåndtaget, for der er selvfølgelig (pris)forskel på, om du vælger et godt standardtoilet eller et smart douchetoilet.
Hos Completvvs.dk har vi begge dele og også altid et godt tilbud. Du kan se alle vores toiletter lige her.
Det samme gør sig gældende, når du skal vælge håndvaske og armaturer, alt til dit nye brusebad eller måske et lækkert badekar.
Her er det dig, der bestemmer og kan sætte et prisniveau, der matcher dit budget.
Et andet sted, hvor der er mærkbar forskel i pris, er i dit valg af fliser – og også hvor meget væg, du vælger at dække med fliser. Du kan vælge at beklæde hele badeværelset med fliser – eller nøjes med de steder, hvor det er mest nødvendigt, f.eks. i brusenichen. At spare på fliserne vil også være at spare på pengene.
Du kan også spare noget ved selv at foretage eventuelt malearbejde på dit nye badeværelse. Der er ingen krav til, at opsætning af væv og finish med maling skal udføres af en professionel. Men har du 10 tommelfingre, kan det måske alligevel godt betale sig at få arbejdet gjort ordentligt. Du skal trods alt se på det mange år ud i fremtiden.
Nyt badeværelse med Completvvs.dk
Hos Completvvs.dk har vi alt, du skal bruge til dit nye badeværelse. Ikke kun de store vigtige installationer som bad og toilet, men også afløb, vandlåse, pex-rør, gulvvarme, ventilationsrør og meget mere. Lad vores dygtige kundeservice hjælpe dig, hvis du har spørgsmål, og klik ellers trygt elementerne til dit nye badeværelse i kurven.